Парен локомотив в Банкя

Парен локомотив

Парен локомотив на гарата в Банкя

Ако друг път не сте виждали 360 градусова панорама ви препоръчвам да кликнете на снимката!

На 21 март 2011г. БДЖ пусна парен локомотив по линията София-Банкя-София. Влакът пътува един път на ден – по обяд. И така 20 дена. За съжаление само в първото пътуване в състава на влака е бил включен и един от уникалните автентични вагони, запазени от композицията на цар Борис III Корона Експрес. Така че от него снимки нямам защото от следващия ден вече бяха единствено обикновени, даже прекалено обикновени вагони :) Това което успях да заснема са само външни панорами на локомотива. Но пък записах стерео звук от пристигането на парния локомотив с влаковата композиция.

Поздравявам БДЖ за инициативата! Хората искрено се радваха на атракцията!

От сайта на БДЖ научаваме още, че:

Парният локомотив от серията – 01.23 е произведен в локомотивната фабрика SLM Winterthur, Швейцария през 1935 г. и е представител на най-масовата серия бързоходни локомотиви в историята на българските железници. Този локомотив е експонат от музейната колекция Железопътно наследство на Холдинг БДЖ ЕАД. Възстановен е отново за движение в локомотивно депо София през 2003 г. и се използва за атракционни, юбилейни и туристически пътувания, както и участия във филмови продукции.

През 1979 г. локомотив 01.23 (последната машина от локомотивите от серия 01) е определен за музеен локомотив. По случай 100-годишнината на ЖП тракция и депо София през 1988 г., 01.23 е възстановен като действащ музеен локомотив на БДЖ. На 20-ти септември 1989 г. локомотивът обслужва влака Ориент експрес при преминаването му през България.

Статията е публикувана в категория Репортаж и е с етикет , , . Запази отметка: постоянен линк. Остави коментар или тракбек от вашия сайт: Trackback URL.

Публикувай коментар

Твоят E-Mail никога няма да бъде публикуван или споделян. Задължителните полета са маркирани с *

*
*

Можеш да ползваш тези HTML тагове и атрибути <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Spam Protection by WP-SpamFree