Чернобил

Детска градина в Чернобил

Детска градина в Чернобил

Това са 360° снимки от призрачния град Припят на 4 км от реактора. Градът е основан през 1970г. на река Припят. Население – 50 000.

Малко предистория:

Преди 1986 г. Чернобилският тип реактор (РБМК второ поколение) е обявяван за най-безопасен в света – голяма авария в него можело да стане веднъж на 10 милиона години. През март 1986 г. Чернобилската АЕЦ тържествено е обявена за “най-добрата АЕЦ” в СССР – първенец в социалистическото съревнование за 1985 г.

И ето самата история:

В полунощ (25-и срещу 26-и април 1986г.) започва тест за безопасност, поръчан от Института по атомна енергия и продиктуван от страха от нападение в годините на Студената война. Години преди това Израел е бомбардирал иракски реактор, построен от руснаците. Оттогава те правят тестове, за да знаят, какво ще стане при прекъсване на захранването.

Заповед за провеждане на теста издава главен инж. Николай Фомин. Той не присъства на изпитанието, но е главен виновник за аварията. Най-вече поради непрофесионализъм – човекът е издигнат по партийна линия. Зам. главен инж. Анатоли Дятлов е по-голям професионалист, но в желанието си да се справи на всяка цена с партийното поръчение, съзнателно пренебрегва препоръките за провеждане на изпитанието, в които изрично се казва то да се проведе при мощност 700 – 1000 мегавата. Не могат да го спрат и инж. Леонид Тонтулов – управител на мощността на реактора и неговия пряк ръководител Александър Акимов. Като по-нисши в йерархията, те нямат думата. И така – Дятлов твърдо нарежда изпитанието да започне при мощност 200 мегавата. Отново човешки фактор, може би помага за катастрофата. Изключително добър специалист, Дятлов има и още една причина да победи атомната енергия. Толкова лична и емоционална, че е възможно да попречи на трезвата му преценка. В друг инцидент той получава висока доза радиация и губи сина си, който умира от левкемия.

При снижаването мощността пада твърде бързо и реактора спира. Дятлов взема съдбоносното решение – за да покачат мощността, регулиращите пръти почти се изваждат и вече не контролират процесите в реактора. Спират и турбините, подаващи вода. Мощността се качва неудържимо и тогава пускат регулиращите пръти. Върховете им обаче са от графит и докато слизат надолу увеличават и без това високата мощност стотици пъти.

Петият виновник за взрива е самият 4-ти енергоблок – завършен предсрочно …/незапалимото покритие на реактора е сменено със запалимо и прочее все предсрочни грешки/

Чернобил

Чернобил

1ч. 23мин.40 сек. – Реакторът гръмва и изхвърля в атмосферата 50 тона ядрено гориво.От покрива на 4-ти енергоблок излизат блестящи гъсти облаци. Приличат на фойерверк. Хората прескачат през срутените стени, където по-късно дори роботите не могат да преминат. В същото време вътре продължават да работят… хора. Навсякъде тече радиоактивна вода. В щита за управление навлизат облаци прах със странен мирис – като озон след буря. Това е мирисът на смъртта. Операторите там оцеляват – поне в момента, за разлика от останалите – в помпеното отделение.

1ч.26мин.03сек. – сработва пожарната инсталация

1ч.28мин. – идва дежурната пожарна команда

1ч. 35мин. – пристига и пожарната на град Припят

4ч. 50мин. – пожарът е локализиран

6ч.35мин. – пожарът е ликвидиран

Част 1
Част 2
Част 3
Част 4

Реакторът излъчва от 3 000 до 30 000 рентгена на час. За да се разболее човек от лъчева болест стигат и 500. Радиационният облак тръгва към Европа.

Хората с интерес наблюдават красивото сияние над Чернобилската АЕЦ без да знаят, че това е сиянието на радиацията. Почват разни слухове за някакъв пожар, но какво точно е станало, никой не знае.

На изхода от Чернобилската зона има пожарна. Същото отделение, от което тръгват да гасят реактора. И до днес спорят, дали е трябвало да се залее ядреното гориво, което не е горяло, а само е светело. Така е светело, че пожарникарите решават, че е огън. И дали е безсмислен техния подвиг. Колегите им отговарят на въпроса с надпис на паметника: „ На хората, които спасиха света”. И не само те. Светът го спасяват 800 000 доброволци – ликвидатори, голяма част от тях с голи ръце/ в буквалния смисъл на думата/ зариват реактора с лопати , т.к. техниката е отказвала. На въпроса „ Не ви ли беше страх?” един от тях отговаря простичко: ”Бях длъжен”. Да , това е героизъм. Обаче къде е героизмът на отговорните другари комунисти?! На тези, които оставиха децата на 51 хилядния град Припят да играят в пясъчника на детската градина, да тичат в парка … докато отгоре им се сипе радиация, която ги превръща в „децата на Чернобил.”

Реакторът в Чернобил

Реакторът в Чернобил и паметникът на героите спасили света.

Същите тези някогашни партийни фактори, сега енергийни и медийни фактори, се опитват да ни пробутат „АЕЦ Белене“.

Иначе през нощта усърдно се мият улиците и никой не знае защо. Не знаят и шофьорите на 3 000 автобуса, защо чакат денонощие. Някой най-после да реши евакуацията. Чак в 12 часа на 27.04.1986г., 36 часа след взрива започва 30 часова евакуация на населението. Лъжат ги, че е само за 3 дни. Да няма паника.

Трябвало е да оставят всичко – дом, пари, паспорт, животни – всичко! Да минат през химическия душ и да останат без минало.

А в бъдеще град Припят се превръща в най-страшния град – призрак на света. Основан 1970г., умира 1986г.

Отначало го нападат крадци, които продават радиоактивната си стока на пазара – от телевизори до строителни материали – всичко. Говори се, че чак когато полицията разстрелва 8 от тях, кражбите спират.

После в града идват и други посетители – туристите. Та за по 200 долара им се предлага се предлага 2 часова разходка в Чернобил.

Чернобил е промишлен район , в който и днес живеят 3 000 души – персонал от зоната. Сега излъчването е около 1,5 ренгена на час – доста е, но не е смъртоносно. 15 дни работят, 15 дни са отпуска.

На непроменения от 86г. пейзаж се открояват новите сгради на „Чернобилинтеринформ” – държавна агенция, която приема туристи.

Припят – намира се на 3 км. от Чернобилската АЕЦ.

Туристите онемяват от зловещата тишина. Тук всичко е застинало като във фантастичен филм. Филм за страшна човешка грешка. Всички посетители в града казват, че тишината е подлудяваща.

Сега в Припят само природата е стопанин.. Тя полека-лека се завръща, в опита си да заличи и тази поразия, причинена от хората. В изоставените блокове с широко отворени прозорци, живеят хиляди птици, дори вид елен, живеещ само по тези места, се е завърнал.

Но хората поне още 900 години нямат място тук.

Дозиметър Белла

Дозиметърът ще става все по-необходим за съвременния човек уред

Никой не знае точно, колко от тези 800 000 хиляди бойци от една невидима, но жестока война са умрели или умират бавно от радиацията. Тези хора зариват реактора, копаят тунели под него и изливат саркофаг, с което предотвратяват втори взрив, който щеше да заличи половин Европа.

В България също плащаме тази грешка. В Европа сме на 5-то място по облъчване, но пък на 1 –во по приета радиация…

Защото 5 дни и нашите големци, бащи на сегашния ни политически и финансов елит, мълчат и чакат, но взимат мерки за себе си и семействата си. Докато децата ни и ние си празнувахме 1 май… Нагълтахме се с радиация. И после почнахме да се разболяваме от рак. Някои казват, че увеличения брой ракови заболявания са от Чернобил, други – не. И така – още 50 години. Само дето според учените пикът на „чернобилският рак” се очаква след 25 г.,т.е.2011г…

Хората имат слаба памет. Особено българите, които са подложени на всекидневно промиване на мозъци от контролираните от Държавна Сигурност медии.

Чернобил

В изтърбушения апартамент пък е останало единствено пианото.

Но какво пък, ако станем енергиен център на Балканите си струва цената, не мислите ли ?

Вижте и една интересна статия за големите радиационни аварии и катастрофи

Статията е публикувана в категория Репортаж и е с етикет , , , . Запази отметка: постоянен линк. Остави коментар или тракбек от вашия сайт: Trackback URL.

6 Коментара

 1. Petrov
  Публикувано август 30, 2010 на 2:55 pm | Постоянна връзка

  Brato bravo za materiala:) Ia razkagi za tvoeto putuvane tam kak beshe dokato snima? Strashnichko li e?
  Брато браво за материала:) Я разкажи за твоето пътуване там как беше докато снима? Страшничко ли е?

 2. admin
  Публикувано август 30, 2010 на 4:11 pm | Постоянна връзка

  Моя е грешката, че не съм написал достатъчно ясно под чуждите панорами, че не са мои и съответни на кого са. Автор е Marcin Mróz . Ето и неговия сайт http://www.360stopni.pl Скоро ще поправя пропуска си, но още работя по дизайна на блога и не всичко е както трябва.
  И моля ви пишете на кирилица!!!

 3. admin
  Публикувано октомври 31, 2010 на 6:20 pm | Постоянна връзка

  Трайчо Трайков: Чукам на дърво да няма същите проблеми и с пети блок на АЕЦ „Козлодуй“

  http://dnevnik.bg/pazari/2010/10/24/981352_traicho_traikov_chukam_na_durvo_da_niama_sushtite/

  Чукането му е майката на руската енергетика!!!

 4. Десислава Лазарова
  Публикувано май 23, 2012 на 1:04 am | Постоянна връзка

  Всичко чудесно , но аз имам въпрос да се надяваме да не е много тъп , но нямам обяснение защо всичко изглежда толкова изпокъртено и избито , няма прозорци падат стени … на какво се дължи това земетресения дъждове бурии ?!!?!?!?

  • Someone
   Публикувано май 28, 2012 на 4:16 pm | Постоянна връзка

   След евакуацията на хората е започнат процес по деактивация на града – спряно е електричеството в сградите, водопроводът е прекъснат, изнесени са повечето мебели

  • Someone
   Публикувано май 28, 2012 на 4:24 pm | Постоянна връзка

   Забравих да добавя, че през годините е имало и много вандали и крадци, които са обикаляли с надеждата да намерят нещо ценно. Но сградите са празни най-вече заради почистването, което са извършили военните след инцидента. Повечето мебели са изнесени в хранилища за радиоактивни отпадъци. И тъй като са имали много сгради, през които да минат, не са били особено внимателни, на което се дължат и изпочупените прозорци.

Публикувай коментар

Твоят E-Mail никога няма да бъде публикуван или споделян. Задължителните полета са маркирани с *

*
*

Можеш да ползваш тези HTML тагове и атрибути <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Spam Protection by WP-SpamFree