Google Street View идват в България

Гугъл Стрийт Вю
Street View
Google Street View България

нова статия от 17.02.2012: вижте колите на Google Street View

нова статия от 06.03.2013: вижте  Google Street View Bulgaria Online

Вестник „Труд“ съобщава, че преди дни делегация на Google – Саймън Мийхън от офиса на фирмата в Ирландия и Ева Мартиникова от клона в Чехия са посетили Комисията за защита на личните данни (КЗЛД). Двамата уведомили официално представителите на българската държава, че ще заснемат детайлно всички населени места у нас, за да ги пуснат в своето интернет приложение Google Street View. Снимките се правят еднократно и засега не се актуализират.


“Казаха ни, че могат да заснемат цяла България за месец. Но понеже им трябва слънчево и сухо време, вероятно ще се справят за 2 месеца”, разказала пред “Труд” Венета Шопова. За своите коли с камери щели да наемат и обучат български шофьори. Заснетото обаче ще се анализира и монтира в чужбина. От Google декларирали, че по време на снимките вече не събират Wi-Fi данни. Те замъгляват номерата на колите и лицата на хората, които попаднат в обективите им на улицата.

София Стрийт Вю с Гугъл Мапс
Street View
София отдавна има 360° виртуална разходка

Компанията щяла да предприеме и масирана информационна кампания у нас, преди да започне снимките.

“Не можем да им забраним, ако са спазили уведомителния режим и са се регистрирали като администратор на лични данни”, споделила Венета Шопова. Google са наели българска адвокатска кантора и щели да решат дали да регистрират фирма у нас, или да действат чрез представителството си в Ирландия. Във втория случай малко ще затруднят КЗЛД, защото всяка проверка на техните действия ще трябва да се възлага “по делегация” на ирландския орган за защита на данните.

Поморие Стрийт Вю с Гугъл Мапс
Street View
Поморие също може да се похвали с 360° виртуална разодка

Саймън Мийхън и Ева Мартиникова изтъкнали, че навлизането на Google Street View в България щяло да подпомогне развитието на туризма – все повече хотели използвали технологията, за да се рекламират пред потенциалните си клиенти, които резервират по нета. Приложението се ползвало активно и за търговия с имоти.

Камчия Стрийт Вю с Гугъл Мапс
360° Beach View
И все пак Google Street View не може да прави такива снимки :)

Няколко месеца щели да бъдат нужни, за да се обработят заснетите образи и да се качат в интернет, като се напаснат с Google Maps и Google Earth.

Цялата новина ТУК

Информацията поднесена от „Труд“, че ще заснемат цяла България е силно преувеличена. Твърдението че това е „супермодерна технология, която снима и пуска в интернет 360-градусови образи дори от най-затънтените улички в градове и селца в 27 държави“ е меко казано невярно. Много на брой селища във Франция, Испания и Италия са пропуснати или са заснети само доколкото през тях минава важен път. Освен това София далеч не е в най-добрата си форма за снимки защото се строи усилено метро. Така че предстои да видим кога и какво ще се заснема.

Въпреки, че не мога да се меря с Google Street View като покритие, имам първи опити в тази насока ПРИМЕР и ще се опитам да заснема някои интересни, но недостъпни за Google Street View места.

А ето и една много добра алтернатива на Google – с по-висока резолюция плюс триизмерна видимост – http://www.norc.ro/street-view/

Статията е публикувана в категория Размисли и е с етикет , , . Запази отметка: постоянен линк. Trackbacks are closed, but you can коментирай.

3 Коментара

 1. Vladimir
  Публикувано октомври 25, 2011 на 1:39 pm | Постоянна връзка

  Great article and sources. Congrats on your personal example !!

  Keep your interactive 360-ing.

 2. vesna
  Публикувано март 9, 2013 на 8:46 am | Постоянна връзка

  Към кого трябва да се обърна и да попитам, защо номерат на автомобила ми е сниман от Google?

Публикувай коментар

Твоят E-Mail никога няма да бъде публикуван или споделян. Задължителните полета са маркирани с *

*
*

Можеш да ползваш тези HTML тагове и атрибути <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Spam Protection by WP-SpamFree