Виртуална разходка из Неа Флогита – Халкидики

Улица

Крайбрежната уличка на Неа Флогита – Халкидики

След като ви показах морето и плажа сега е ред да ви разведа малко из самото селце наречено Неа Флогита. За краткия си престой в Гърция останах с впечатлението, че то е типично за Халкидики крайбрежно село. Съседните на него – Неа Плагия и Созополи – като замисъл бяха същите.


Принципът на устройство е един и същ. Плажна ивица, заведения, крайбрежна улица и чак тогава хотелчета – до 3 етажа максимум. На всяко село се полага и едно-две площадчета плюс пазар за плодове и зеленчуци, които се оживяват след залез слънце. Местните обичат да излизат на разходка и на пазар в прохладните вечери. По-възрастните хора си правят и нещо като седянка. Добре облечени баби и дядовци седят по пейките и явно добре си прекарват в шеги и лакардии.

Не знам как стои въпроса със законодателството в Гърция отнасящо се до строителството по курортите, но определено и далеч от брега не се виждат нагъчкани един до друг n-етажни хотели.
Кръстовище

Централното кръстовище в Неа Флогита – Халкидики

Най-популярното средство за придвижване е мотопеда. Вътре в селото няма почти никакво движение по шосетата. Може би защото не съм бил в пика на сезона.
Така и не разбрах със сигурност за какво са тези светофари с по две жълти светлини.

Следващата панорама и много важна за мен. Тя е снимана в двора на селската църква в Неа Флогита.
Гръцка църква

Църквата в Неа Флогита – Халкидики

Освен, че много си я харесвам с нея спечелих и първото си международно признание. Защото бе избрана за корицата на календара на 360cities.net

Ако ще ходите до Гърция с автомобил ви препоръчвам да планирате пътуването си с тази пътна карта на Гърция

А за да откриете адреса на хотела вижте карта на Гърция

Още за виртуалните разходки тук: http://virtualni-razhodki.bg360.net

Статията е публикувана в категория Места и е с етикет , . Запази отметка: постоянен линк. Both comments and trackbacks are currently closed.