Велико Търново

Самоводска чаршия

Самоводска чаршия е едно от най-колоритните места във Велико Търново. Тук туристите могат да си закупят сувенири изработени от автентични майстори на традиционни български занаяти.

Старата столица на България е любимо място за посещение за много българи и чужденци. Живописното разположение на града на двата бряга на река Янтра и възрожденската архитектура на къщите накацали по стръмните хълмове създават неповторима атмосфера.

Отдавна знаех, че трябва непременно да имам панорами от Велико Търново и само чаках удобен момент за да го сторя. Началото на септември 2009г. ми се появи ангажимент в Русе и реших за „по-напряко“ да мина през Търново и така с едно пътуване да заснема две места. Тъй като не познавах града си взех за помощник наскоро закупеният ръчен GPS приемник – Garmin GPSMAP 60CSx, който ме преведе успешно до целта въпреки затворените за ремонти главни улици.
Освен 360 градусовите панорами имах плахи намерения да направя и нещо като гигапанорама от Паметника на Асеневци към терасовидно разположените къщички на другия бряг на р. Янтра. За съжаление на място установих, че просто няма да се получи добре с техниката която разполагам – panasonic fz30 – за да направя подобен вид снимка. Нищо. Вече имам нужното оборудване и се надявам скоро да запълня този пропуск :)

И така, за 3 часа успях да заснема 11 панорами от Велико Търново. Започнах от Паметника „Майка България“ и завърших пред крепостта „Царевец“ където „приветливата“ касиерка ми каза, че не мога да влизам вътре с моя фотоапарат. Ако не я бях попитал едва ли щеше някой да ме спре. Но аз си търсех повод да приключа с обикалянето на града. От друга страна на мен винаги са ми били безкрайно безинтересни снимки на исторически камъни и възстановки на крепости.

Къщата с маймунката

Къщата с маймунката във Велико Търново е построена от Кольо Фичето през 1849г. за нуждите на търговеца Никола Коюв. Името й идва от малката скулптура на маймуна, която се намира над входа. Домът днес е архитектурен паметник и е превърнат в музей

Паметникът на асеневци

Паметникът на Асеневци (Асен, Петър, Калоян и Иван Асен II) във Велико Търново е построен през 1985 г., когато са се навършили 800 години от въстанието на братята Асен и Петър

Стамболовият мост

Стамболовият мост е построен по иницатива на Стефан Стамболов през 1892г. Изработката на металните елементи е дело на австрийската фирма „Рудолф Филип Вагнер“ същата, с чиято помощ са направени Орлов мост, Лъвов мост и желязната църква „Св. Стефан“ в Истанбул. В момента мостът е само пешеходна зона. Емблематично място за Велико Търново. Често използвано от любителите на бънджи скокове.

Велико Търново

Панорамен изглед към Велико Търново. Старата столица изобилства от красиви изгледи.

Паметник Майка България

Паметникът е построен със средства дарени от търновчани в памет на загиналите български войни в руско-турската, сръбско-българската, балканската и първата световна война.

Царевец

Крепостта Царевец.
Статията е публикувана в категория Места и е с етикет , . Запази отметка: постоянен линк. Остави коментар или тракбек от вашия сайт: Trackback URL.

Публикувай коментар

Твоят E-Mail никога няма да бъде публикуван или споделян. Задължителните полета са маркирани с *

*
*

Можеш да ползваш тези HTML тагове и атрибути <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Spam Protection by WP-SpamFree