Виртуална разходка в Поморие

Поморие

Варената царевица на плажа в Поморие е запомняща се атракция

Всяка година, на мен и семейството ми, ни става все по-труден избора къде да ходим на море в България. Знаете – бетонизиране, чалга, пренаселеност. Преди бягахме на юг като нощувахме в Синемеорец, а плажувахме на Силистар. 2009г. прескочихме дори до Гърция. Но тази година ни се прииска нещо с по-малко преходи защото бяхме сами с две малки деца. Със седмици ровихме из интернет и бяхме на път да се откажем защото осъзнавахме, че е по-добре да си стоим вкъщи отколкото да се набутаме с пари за някаква кошмарна почивка. Накрая получихме препоръки от наши познати за квартира в Поморие, която се намирала в непосредствена близост до плажа и решихме, че това ще ни устрои.

Въпреки че с пристигането си успях да намеря място за паркиране, и то точно до квартирата ни, съседът на хазяина веднага ме помоли да мръдна колата няколко педи назад като обясни, че няма проблем, че настъпвам със задните гуми границата на платеното паркомясто от другия съсед. Да, но на следващия ден, на връщане от плажа видях демонстративно сложен конус върху колата ми, което беше знак, че всеки милиметър от улицата е обект на териториални претенции.

Паркиране в Поморие

„Паркирай трудно“ в Поморие

Естествено върнах се в изходни позиции, от които вече нямах никакво намерение да отстъпвам. „Пуснах котвата“ на колата и аз и семейство ми се заехме активно с курортистки живот в Поморие :)

А природните дадености на града са наистина изключителни: почти безкрайна плажна ивица с хубав пясък и полегато морско дъно. Отделно лечебната поморийска кал и луга, които отдавна са се превърнали в запазена марка на Поморие.

На море в Поморие

На море в Поморие

За края на Юни плажът беше доста населен. Лесно може да се види голямата разлика с Гърция където миналата година по същото време бяхме на почивка. Наложи се да плащаме за чадър за да ни е малко по просторно. Можехме да намерим места и без чадър и без толкова навалица, но трябваше да се мъкнем поне 1км до по-отдалечения край на плажа където тепърва строяха хотели, които скоро ще препълнят тотално плажната ивица на Поморие :(

Строежи на хотели в Поморие

Един от уникалните лимани в Поморие е вече пресушен и почти застроен.

Поморие има много приятен център, който е идеален за вечерни разходки. Много ми харесаха дръвчетата гинкобилоба, които са засадени на главната пешеходна зона на града. Направи ми впечатление, и че има и много хора в инвалидни колички, които се движат навсякъде като в истински европейски град. Но не видях нито една нормална безплатна детска площадка. За сметка на това в лунапарка родителите изгаряха с 100 лв/час, а площадът навсякъде беше „миниран“ с клатушки. Което е доста изнервящо за хора с малки деца.

Центърът на Поморие

Центърът в Поморие

Крайморската алея на Поморие предразполага за романтични вечерни разходки. В самото й начало хората могат да се усамотяват край морето докато гледат залеза на слънцето, скриващо зад новата част на град Поморие. Вървейки по посока на стария град скоро почват да се появяват заведения и различни атракциони. Сръбска скара, 30-минутно пътуване с корабче, което трае 15 мин. (но пък не ни искаха билети за децата), всякакви ресторантчета, някои, от които много ни харесаха.

Сръбска скара в Поморие

Тук скарата почти винаги е сръбска/лесковачка

Рибен ресторант в Поморие направен като пиратски кораб

Понтон, префасониран като пиратски кораб, който всъщност е ресторант :)

Крайбрежна улица в Поморие

Крайбрежна уличка със заведения и капанчета.

На тази улица намерихме едно ресторантче, в което готвеха вкусно и имаше възможност децата да си играят на пясъка. „Викач“ му беше добродушен шишко облечен като готвач. Съжалявам, че не можах да снимам и тази атракция – викачите на заведения. Повечето от тях играеха всъщност ролята на „отблъсквачи“ и само се чудехме как да не им срещнем погледите и да ги заобиколим. Имаше една изкусителна кака, която не пропускаше да ни приканва всеки път да „опитаме колко вкусно готвят и в техния ресторант“ Ние й казахме, че търсим място където децата да могат да си играят, а ние да можем да плащаме с карта. Оказа се, че нито едно от двете не може да ни предложи, но това не й попречи да бъде настоятелна с нас до края на престоя ни в Поморие. Та при шишкото освен, че готвеха вкусно и правеха хубави коктейли, имаше приятна музика, а заведението беше до самия плаж. Така че след като веднъж го открихме почнахме всяка вечер да ходим само там.

Карта на Поморие

Всичките панорами можете да разгледате на тази уникална интерактивна карта на Поморие

Още за виртуалните разходки тук: http://virtualni-razhodki.bg360.net

Статията е публикувана в категория Места и е с етикет , , . Запази отметка: постоянен линк. Остави коментар или тракбек от вашия сайт: Trackback URL.

Публикувай коментар

Твоят E-Mail никога няма да бъде публикуван или споделян. Задължителните полета са маркирани с *

*
*

Можеш да ползваш тези HTML тагове и атрибути <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Spam Protection by WP-SpamFree