Корсика

Корсика

Лама – селска идилия на о. Корсика

Най-красивият остров в Средиземно море – Корсика. Така го наричат и последните му завоеватели – французите: ” Островът на красотата”. Казват, че там се раждат само смели и свободни хора. Там е роден и Наполеон Бонапарт.
Корсика е с размери малко повече от Бургаска област и население по-малко от град Варна. Географска ширина – сходна с тази на южна България.
Французите много обичат да почиват на острова. Невероятно съчетание на лазурни брегове и назъбени планини. Дълбоки долини с бълбукащи поточета, езера, водопади. Разноцветни скали, по които се открояват пъстрите планински цветя. Ярки цветове и особен аромат, който омайва и никога не се забравя.


На север бреговете на острова се мият от Лигурско море, на юг – от Тиренско море. На североизток се намира о-в Елба. Най- висок връх – Монте Чинто – 2710м.
Планински релеф с много реки , вливащи се в морето. Речните води са изключително чисти.Най-дълга река – Голо/82км/.Други големи реки са Тавиняно, Гравона, Векир. Равнината се нарича Източна крайбрежна низина.
Северното крайбрежие е пълно с диви плажове от фин бял пясък и „неземно” синя вода. Със закътани заливчета. Западният бряг е скалист, с малко достъпни плажове, но изумително красиви – с розови, лилави и зелени камъчета, с боцкащи мидички. Червени скали, гори от вечнозелени и листопадни дървета. Комбинацията от морски бряг, преливащ се в суровия планински пейзаж – със сняг по най-високите върхове.
На река Голо, където се влива в морето се вижда полуразрушен мост при Понте Нуово. Запазен в чест на последната битка с френската армия през 1769г.

Корсика, Бонифаций

Поглед към пролива „Бонифаций“ – в далечината се вижда о. Сардиния

Климатът е също така разнообразен – от типично средиземноморски до суров високопланински – във вътрешността на острова. В планините има няколко езера – Лак ди Мело, Лак ди Капитело и Лак ди Бастияно.
Островът има специфична растителност и много богат животински свят. Природата е различна, все едно обитава цял континент, а не малък остров. Интересно е, че се запазва зеленината на острова, въпреки дългия период на суша.
Поради стратегическото си положение и близостта си до континента, тук винаги е имало завоеватели. До преди няколко века Корсика е била част от римската империя и Генуа. Генуезкото управление продължава до 1729 г. Тогава избухва въстание и след много години борба се създава Независима Корсиканска Република, просъществувала само 13г./1755-1768г./ Тъй като не успяла да упражни контрол върху вътрешността на острова, Генуа тайно го продава на французите през 1764г. След решителна битка при Понте Нуово през 1769г. французите разгромяват корсиканските въстаници и успяват да наложат контрол на целия остров.
Така започва новата история на тази страна.През същата 1769г. се ражда и Наполеон Бонапарт в столицата на Корсика – Аячо.Тогава градът не е бил столица, по-късно става такава, тъй като майката на Наполеон го помолила за това. Построен е през 1492г.Градът е с население 40 000, но през сезона се напълва с туристи. Те се трупат пред родната къща на Наполеон , където екскурзоводите украсяват историческите факти със семейни клюки и легенди. Но преклонението на местното население не е към него, който ги е направил и столичани , а към Паскуале Паоли, който всички корсиканци много обичат. Той олицетворява историята на острова, който векове наред е устоявал на опитите да бъде покорен. Населението се изтегля във вътрешността. Там действали други закони, създавали се легенди за народни герои. Появява се силно партизанско движение с водач Паскуале Паоли. Седалище на революционерите става градчето Корте, там обявяват Корсика за република.Това е историческата столица на Корсика. Паоли избягва в Англия, същата година, в която се ражда велик негов последовател – Наполеон. Вдъхновен от своя кумир, Бонапарт прекроява картата на Европа. Корте се намира в самото сърце на острова. Пътят до него се извива над бездънни пропасти , провира се между отвесните скали на двете най-високи планини – Монте Чинто и Монте Ротондо / 2625 м/. Корсиканската природа е толкова дива тук, че неволно извиква в съзнанието старите легендите за разбойници и партизани. Вижда се, че тук са се родили и се раждат смели хора, а в дълбоките дебри никой не знае, какво се случва…Иначе в старата столица Корте живеят само 5 000 души. Каменните му къщи и тесни улици са разположени на висока черна скала над река Тавиняно. На върха и има стара крепост от ХV век с укрепления и кръгли кули. В чест на Паоли, централния площад носи неговото име, а историята на неговата република е описана в близкия музей.
Град Бастия е голям – като Аячо с около 60 000 души . Съчетават се сгради в колониален стил и съвремие.
Друг забележителен град е Бонифацио – намиращ се в най-южната точка – на скалисто парче земя.Крепостта със старата част на селището е на върха на 70 метрова скална тераса от бял варовик, надвиснала над морето.
Корсиканската железница сама по себе си е също една забележителност. Една от най-старите в Европа /1888-1894г е построена/. С много мостове, тунели и водоскоци, тя се извива през дълбоки скалисти клисури.
На река Голо, където се влива в морето се вижда полуразрушен мост при Понте Нуово. Запазен в чест на последната битка с френската армия през 1769г.

Ла Порта - Корсика

Ла Порта – село от о. Корсика

Внимание заслужават и корсиканските села, с изградени от камъни малки къщички, каквито има и в търновските села. До много от тях не може да се стигне с автомобил и това е запазило природата девствена.За разлика от застроените с хотели и заведения плажове, тук животът не се е променял поне 100г. в суровите условия. Зад дивия декор се чувства борбата за оцеляване , изнурителен труд. Малките нивички, обработвани с къртовски усилия и упорството на много поколения, обградени грижливо с каменни зидове до ден днешен са основен поминък на много от местните.

Натурални продукти от Корсика

Натурални продукти от о. Корсика

Още един контраст – този път между многозвездните хотели и тези земеделци и овчари, които за туристите са забавен колорит или място, където се прави вкусното сирене”Brocci”. Всичко това се намира на по-малко от 100км. от столицата Аячо.
Рядко може да се види такава красота – безкрайни плажни ивици, кротки вълни, птичи песни, малки къщички,светещи камъчета – като вълшебна приказка. Затова райската Корсика е добра дестинация за туристите на западна Европа – най-близо до Корсика са Италия , Франция и Испания, но идват много туристи от Германия, Белгия, Холандия. За източноевропейския турист излиза по-скъпо като разстояние и не е много популярна.

Хотел La Forentine - Корсика

Хотел La Forentine – о. Корсика

За съжаление 30 години в Корсика почти няма спокоен ден – сепаратистите не спират своята борба за свобода. Лошото е , че тя се изразява в убийства и атентати. За да се спре най-после това през 2000г. Франция предлага проект за разширена автономия на Корсика , който още се обсъжда.Става по-лошо с при пристигането на френски заселници за да отглеждат лозя и да правят невероятно вкусно вино…
В крайна сметка Корсика още ХVІІІ век – та досега, си остава част от Франция – нейния 95 департамент.

Хотел Le Belvedere - Корсика

Хотел Le Belvedere – о. Корсика

Тъжната съдба на острова е дала отражение на местния фолклор. Повечето корсикански песни са лирични и тъжни като българските народни песни. А ако говорите с корсиканците – ще ви кажат, че най-хубавите им земи са дадени на френските спекуланти за лозя и хотели, без никаква полза за местните хора. Почти като при нас – в България. Само дето тук спекулантите са си наши – родно производство. И за разлика от френските завоеватели, асфалтираха и застроиха де що има красиво местенце в невероятния „чалга-сити стил”. Може би , ако бяхме френска губерния, поне нямаше курортите ни да са толкова грозни – поне повечето.

Статията е публикувана в категория Места и е с етикет , . Запази отметка: постоянен линк. Остави коментар или тракбек от вашия сайт: Trackback URL.

5 Коментара

 1. kostadin Stoyanov
  Публикувано май 29, 2011 на 12:30 pm | Постоянна връзка

  Perfect

 2. елена димитрова
  Публикувано юни 24, 2012 на 10:55 pm | Постоянна връзка

  Хареса ми! Страхотно място за почивка и релакс. Чия е музиката в рекламата на хотел Флорентин?

 3. елена димитрова
  Публикувано юни 24, 2012 на 11:00 pm | Постоянна връзка

  Да, това е!

 4. georgi vasilev
  Публикувано август 22, 2012 на 2:50 pm | Постоянна връзка

  prekrasni!!!!!!!!!!

Публикувай коментар

Твоят E-Mail никога няма да бъде публикуван или споделян. Задължителните полета са маркирани с *

*
*

Можеш да ползваш тези HTML тагове и атрибути <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Spam Protection by WP-SpamFree